Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X

Heet of juist koud douchen?

Een hete douche of net wat frisse waterstralen over je lijf: beide types douche leveren verschillende gezondheidsvoordelen op. Afhankelijk van je behoeften draai je die temperatuurknop dus best een paar graden hoger of lager (dat laatste voor de durvers only).

 

EEN HETE DOUCHE
  • Stijve spieren of wat spanning in je lijf? Dan is een hele warme douche een prima remedie. Nog beter als je de straling van de douchekop wat steviger kan instellen. Het hete water werkt dan als een minimassage voor schouders, nek en rug.
  • Studies hebben aangetoond dat een hete douche het niveau van het knuffelhormoon oxytocine in je lijf kan verhogen. Zo word je rustiger, minder angstig en ebt stress makkelijker weg. Prima voor na een lange, zware werkdag dus.
  • Bij een beetje koorts of een verkoudheid is een hete douche altijd een goed idee. Het werkt als een soort natuurlijke neusspray die de symptomen van je verkoudheid kan verlichten, doordat de hete stoom je neus openmaakt. Een hete douche kan ook werken om koorts te verlagen.

EEN KOUDE DOUCHE

  • Stating the obvious: van een koude douche in de ochtend word je meteen klaarwakker. Een plotse verandering van temperatuur zorgt voor een "shock-effect" in je lichaam, waardoor moeheid verdwijnt en je mentale alertheid piekt. Wie nu al weet dat het eerder zijn ochtendhumeur zal zijn dat piekt, kan ook warm beginnen en afronden met een koude minuut.
  • Een frisse douche (ongeveer 20°C, wat best overkomelijk is) van twee à drie minuten, een keer of twee per dag wordt door wetenschappers aangeraden als een remedie tegen depressie. Wel even checken bij je dokter voor je aan het experimenteren slaat. 
  • Wie mooi wil zijn moet lijden: koude douches zijn beter voor ons haar en onze huid. Hete douches kunnen de huid uitdrogen, koude douches kunnen daarentegen helpen bij het hydrateren. Je haar glanst ook beter en raakt makkelijker uit de knoop als je het wast met koud water.

Door: Nina Dillen

Bron: Goedgevoel.be
 


print email